Wat is een energielabel voor een woning

Energielabel van een huis aanvragen

energielabel-wonigEen energielabel van een huis aanvragen is in diverse situaties verplicht. De overheid heeft aan woningeigenaren een tijdelijk energielabel verschaft, maar deze moet wel worden omgezet naar een definitief energielabel. Sinds 2008 is het verplicht om een energielabel van de woning te kunnen overleggen wanneer de woning verkocht of verhuurd gaat worden. Wie niet in staat is om een definitief energielabel van het huis te tonen kan een boete krijgen voor het niet aanvragen van het energielabel voor de woning. Deze boete kan oplopen tot wel honderden euro’s, terwijl het aanvragen van een definitief energielabel voor het huis hooguit enkele tientjes kost.

 

 

Kan ik zelf het energielabel van de woning berekenen?

ui zelf berekenen en toekennen aan het huis is niet toegestaan, ook niet wanneer u overtuigd bent van de juistheid van het label. U bent verplicht om het energielabel van de woning te laten berekenen. Hiervoor is het nodig om bewijsstukken aan te leveren voor in het online woningdossier. Deze bewijzen worden gecontroleerd door een hiervoor opgeleide deskundige en deze gaat voor u het energielabel van de woning berekenen.

 

Energielabel en EPA certificaat zijn niet hetzelfde

Wat is een energielabel voor een woning

Er zijn nog veel mensen die denken dat het energielabel van een woning hetzelfde is als een EPA certificaat. Dit is zeker niet het geval. Deze twee bestaan naast elkaar, dat wel. Het energielabel van het huis geeft aan in hoeverre de woning energie verbruikt. Dit energielabel loopt van A tot G, waarbij A staat voor heel energiezuinig en G staat voor zeer onzuinig. Net als bij auto’s verschilt dit dus. Het EPA certificaat is niet bedoeld om aan te geven in hoeverre een woning energiezuinig is, maar geeft aan wat bewoners kunnen doen om het energieverbruik terug te brengen. Wel wordt het energielabel in het EPA certificaat weergegeven. EPA, Energie Prestatie Advies, biedt dus advies over te nemen stappen die het energieverbruik kunnen reduceren. Daarnaast kan een EPA certificaat ook helderheid geven over investeringen die hiervoor nodig zijn en een indicatie van de tijd die nodig zal zijn om de investering terug te verdienen.

 

De kosten van een energielabel

Er zijn meerdere deskundigen, waaronder bijvoorbeeld ook tal van makelaarskantoren, die de bevoegdheid hebben om een energielabel voor een woning uit te geven. De overheid heeft geen vaste kosten van een energielabel vastgelegd. Dit betekent dat u een energielabel kunt krijgen voor een tientje, maar ook voor tweehonderd euro. In het energielabel voor het huis zelf zit absoluut geen verschil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *